M’agrada RAC1

by Eduard Batlle Rispau on 29 Abril 2009

Deixant de banda les audiències, m’agrada RAC1. De fet, fa temps que m’agrada com aquesta emissora del Grup Godó ha sabut trobar el seu target més enllà d’un públic juvenil per anar-se consolidant ràpidament en el dial català. Fins i tot, ha suposat un trencament amb el posicionament de La Vanguardia i un repte molt diferent per ser en català i amb visió nacional. I així ho han demostrat Albert Om, Xavier Bosch i Jordi Basté en el magazins matinals, que són els de referència.

No és gens fàcil el que han aconseguit en tan poc temps i la graella que han anat definint, ha generat un estil. Han sabut trencar amb el formalisme de Catalunya Ràdio, que té molts més recursos i personal, per anar esgarrapant oients. Però ara li falta consolidar la plantilla i no només les veus de referència. La fins ara emissora líder de Catalunya ha anat perdent pes (el nomenanment de Montserrat Minobis en va ser el primer símptoma) i la marxa d’Antoni Bassas ha evidenciat un final de cicle, després d’uns anys de davallada constant. I la resta de cadenes, no són tan competidors com la Cadena Ser, que és la “gran” emissora del panorama espanyol. Entre el debat de si la caiguda de Catalunya Ràdio seria aprofitada per la SER, resulta que al final és RAC1 l’emissora que per primera vegada ha obtingut un record històric: que una cadena privada sigui la més escoltada.

Música / Take Me Home # Phill Collins

PD: Pau Canaleta ja té a punt una nova edició del Marca Ciutat 2009 a Figueres.

PD2: El nou museu de la Casa de la Ràdio i la Televisió vol acostar el món dels mitjans entre els més joves.

PD3: Arriba una nova edició d’El menú de l’escriptor. Blocs i literatura Blocs i Literatura. Avui toca ser-hi.

{ 4 comments… read them below or add one }

Toni Abril 29, 2009 a les 9:34 am

Amic, a mi també m’agrada RAC1. Però malgrat que es pugui parlar d’un estil RAC1, crec que hi ha dos detalls que cal tenir en compte: 1. L’oferta ha canviat molt des de la que feien en un principi, el model ha evolucionat i l’han anat modificant. 2. Una part important dels noms o cares més conegudes d’entre els professionals de RAC1 són gent feta professionalment a Catalunya Ràdio. El dubte és què passarà si algun dia els marxa alguna de les anomenades “estrelles”. Ja fa temps, per exemple, que es diu que els “Minoria” (1a hora) volen plegar…

David Abril 30, 2009 a les 22:24 pm

Com a oient de fa anys de l’emissora… No noteu que una de les virtuts de Rac1 és que, malgrat haver-hi les estrelles ex-Cat Ràdio es dóna força cancha a la gent jove? Potser aquesta és part de la seva gràcia: combinar les vaques sagrades amb aire nou.

Toni Maig 3, 2009 a les 15:18 pm

En part, sí. Dic en part perquè, d’una banda, entre la gent jove que esmentes hi ha una part important de professionals que van créixer professionalment a Ona Catalana. I també perquè no sé si se’ls tracta prou bé, a aquesta gent jove, de portes endins… Com a oient, diria que allò que em sembla més genuí de RAC1 és la manera de fer ràdio esportiva, i això ja ve de l’època del Cafè Baviera.

Enric Agost 24, 2009 a les 22:29 pm

Visc a la Cerdanya, concretament en un poble per nom Prullans. Es dificil sintonitzar la emissoa ja que la senyal me la xafa Catalunyainformació.
El tram d´autovia que va desde Puig-Reig a Sallent que faig cada dia es pert l´emissora.
Agrairia que molta gent que segueix aquesta emissora en aquestes sones puguesin sentir-se complaguts. Gràcies

Leave a Comment

Previous post:

Next post: