En defensa de “La dignitat de Catalunya”

by Eduard Batlle Rispau on 26 Novembre 2009

Tàpies

En una iniciativa sense precedents, avui dotze diaris editats a Catalunya publiquen un editorial conjunt titulada “La dignitat de Catalunya” per defensar el Nou Estatut pocs dies (o hores) abans de l’esperada sentència del Tribunal Constitucional. L’editorial defensa el text aprovat pel Parlament i pel poble català en referèndum i reivindica que ha arribat el moment que els vocals del Constitucional acceptin amb maduresa el nou procés autonòmic en què es troba l’Estat espanyol, tal com en el seu dia es va fer quan estava en joc l’esperit del 1977. És una pressió encertada i una unitat necessària per evidenciar que Catalunya necessita un “ser o no ser” per progressar com a nació. Els crítics poden culpar aquest tipus de manifest mediàtic en temps de crisi, atur, corrupció i argumentar que només va ser votat pel 36% dels catalans, però és només una excusa. Significa caure en l’error històric de sempre per qüestió de poder i involució.

El Constitucional no pot retallar els punts essencials tot i estar legitimat per fer-ho perquè seria un fre a l’evolució de Catalunya després de tres dècades, quan l’escenari és molt diferent -només cal veure com s’ha transformat el mapa d’Europa- al que es va tractar el 77 després de 36 anys de dictadura. Mentre augmenta la tensió i la política catalana viu amb nervis el resutat del TC, la manifestació popular a Barcelona per assumir la derrota també va guanyant força perquè s’espera la retallada i, fins i tot, representats polítics, sindicals i d’entitats culturals ja han tingut reunions per preparar la protesta, just quinze dies després de la sentència. Així de poc esperançador. És el consol que ha de tenir el “seny” català? Després de tres anys de negociacions esgotadores per tenir un Nou Estatut, amb el desgast de diners i de la política que això ens ha suposat, arriba l’hora de la veritat. Trenta anys de pedagogia del “cas català”, amb el Pujolisme i el Tripartidisme, no hauran servit per a res si hem de tornar, una vegada més, a baixar el cap pel poder de la llei. La victòria ens pot enfortir i engrandir però la derrota també pot ser molt dura.

La dignitat de Catalunya

“Després de gairebé tres anys de lenta deliberació i de contínues maniobres tàctiques que han malmès la seva cohesió i han erosionat el seu prestigi, el Tribunal Constitucional pot estar a punt d’emetre sentència sobre l’Estatut de Catalunya, promulgat el 20 de juliol del 2006 pel Cap de l’Estat, el rei Joan Carles, amb el següent encapçalament: «Sapigueu: que les Corts Generals han aprovat, els ciutadans de Catalunya han ratificat en referèndum i Jo vinc a sancionar la llei orgànica següent». Serà la primera vegada des de la restauració democràtica de 1977 que l’Alt Tribunal es pronuncia sobre una llei fonamental ratificada pels electors. L’expectació és alta.” (l’editorial d’El Punt). Els altres diaris són Avui, Diari de Girona, Diari de Sabadell, Diari de Tarragona, Diari de Terrassa, El 9 Nou, El Periódico de Catalunya, La Mañana, La Vanguardia, Regió 7Segre.

Música / L’endocrina # Els Amics de les Arts

PD: Gran reconeixement per als germans Roca amb la tercera estrella Michelin per El Celler de Can Roca. Un mèrit ben merescut.

{ 6 comments… read them below or add one }

pep Novembre 27, 2009 a les 2:12 am

Amic la dignitat no vindra per l’estatud sino per la independencia

asmr https://0mniartist.tumblr.com Abril 10, 2021 a les 17:32 pm

For latest news you have to go to see the
web and on web I found this website as a most excellent
web site for newest updates. asmr 0mniartist

asmr https://0mniartist.tumblr.com Abril 11, 2021 a les 1:00 am

First of all I want to say excellent blog! I had a quick question in which I’d like to ask if you do not mind.
I was curious to find out how you center yourself
and clear your head before writing. I have had difficulty clearing my
mind in getting my thoughts out. I truly do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are generally lost just trying to figure out
how to begin. Any ideas or hints? Thank you!
asmr 0mniartist

0mniartist Abril 12, 2021 a les 2:34 am

What’s up, of course this paragraph is really fastidious and I have learned lot of things from it
regarding blogging. thanks. asmr 0mniartist

mapq.st Abril 15, 2021 a les 6:34 am

Very nice article. I certainly love this website.

Thanks! 0mniartist asmr

http://bit.ly/ Abril 16, 2021 a les 4:06 am

I’m not sure where you are getting your information, but good
topic. I needs to spend some time learning more or understanding more.

Thanks for great information I was looking for this information for
my mission. 0mniartist asmr

Leave a Comment

{ 7 trackbacks }

Previous post:

Next post: