Google i la Xina, dos mons enfrontats

L’enfrontament entre el govern xinès i Google posa en evidència el xoc de dues mentalitats a la xaxa. El gegant de Mountain View és el gran buscador a internet i, tot i la seva política tan especial, ha posat de manifest quina és la mentalitat del govern xinès respecte la xarxa i el control que vol exercir en els seus ciutadans. Avui és el dia en què Google ha d’anunciar si tanca el seu motor de cerca en xinès Google.cn -el .com d’àmbit internacional continuarà existint- a partir del 10 d’abril. La tensió ha anat en augment en les darreres setmanes i les acusacions entre les dues parts s’han deteriorat. El govern xinès té raó quan critica el gegant californià d’acusar-lo de mantenir lligams amb el govern nord-americà i els vincles amb els serveis d’intel·ligència perquè accedeixin a les bases de dades de les recerques.

Però tot i aquesta manca de privacitat dels usuaris, també és injust que els mandataris de la Xina no permetin que Google pugui situar en el cercador quina va ser la realitat dels fets de la Revolta de Tiananmen vint anys després i no els enllaços que destigi el govern xinès. Davant d’aquest dilema, amb el qual hi guanyen buscadors com Bing i Baidu, sempre caldria que prevalgués la llibertat d’expressió que a la Xina, durant massa anys, no ha existit per culpa de la censura. Encara que posats a demanar, també seria desitjable que no fos espiada, tot i que l’existència dels humans sempre anirà supervisada per les grans potències mundials. Tant la real com la virtual.

Música / Diez Minutos # Efecto Mariposa

PD: Arriba el Motorola Milestone a través d’ Orange.

Obre el xat
💬 Necessiteu ajuda?
Hola 👋
Us podem ajudar?