El futur sistema operatiu de les ciutats
La geògrafa Irene Compte ens ha explicat en el II NITS els primers projectes que desenvolupa Urbiotica, una empresa implantada a La Garriga i que promou la hibridació de companyies per la qual tant aposta Alfons Cornella per a la propera dècada (el resum del seu nou llibre Visionomics). Compte ha avançat quins són els reptes inicials de les ciutats que intenten apostar pel concepte smart cities. Tecnologia, sostenibilitat, ecologisme, urbanisme, intel·ligència al servei de les persones… tot un conjunt de factors que determinaran el sistema operatiu global de les urbs que, per petites que siguin, hauran de definir el seu model. En el fons, serà l’aposta dels governs sobre quin model urbà volen aconseguir amb les inversions que relacionin la tecnologia i el coneixement. Serà la co-responsabilitat dels administradors saber gestionar bé tecnològicament la seva societat. Algunes idees força que ha deixat entreveure la ponent durant la ponència:
– El concepte smart cities és molt emergent però tots sabem que hem de córrer.
– La gestió de les ciutats cada vegada serà més complexe.
– És un negoci tot just molt emergent; IBM només fa un any que parla d’això.
– Aquest serà el gran negoci d’IBM en els propers deu anys.
– El repte també serà dels governs i com treuen valor als milions i milions de dades que tindran.
– Barcelona podria arribar a tenir un milió de sensors en un any.
– Qui ha de ser el client d’aquest nou sector? Els ajuntaments els encanta la idea però…
– Si parlem dels problemes que poden generar els sensors en les persones, cal dir que 50.000 sensors suposaria el consum de només un mòbil.
– A Àsia comencen a especialitzar-se molt les grans ciutats per fomentar la sostenibilitat i ser un referent com a green cities.
– A Amsterdam es roben un milió de bicicletes cada any.
– Hem de planificar i actuar pensant en el retorn urbà, social i mediambiental.
– El gran canvi de paradigma és obtenir les dades en temps real a nivell global.
– És bo recordar que la paraula urbanisme va néixer a Barcelona i ja significava un gran canvi. Ara és un altre de tant o més important.
– Catalunya pot ser un referent mundial en el canvi de paradigma a nivell urbanístic en la combinació de tecnologia i societat.
Música / Stars # The Cranberries