Dol de la gastronomia catalana

Ens ha deixat Santi Santamaria, un referent de la gastronomia del nostre país. Un patriota de pedra picada i un idealista de la cuina més cultural. Queda el llegat del Racó de Can Fabes que, per sort, continuarà la seva cuina i homenatjant la seva figura. Un dels pioners de l’esclat dels fogons de Catalunya ens ha deixat massa jove: només 53 anys. I ara, malgrat el millor moment de la nostra història com a territori, la cuina està de dol. Època d’èxit per dies de llàgrimes. Més enllà de les rivalitats, més mediàtiques del que tocaria, la seva mort també ha de servir per valorar el que hem aconseguit com a país. Així com el moment en què es troba la nostra cuina. I en ell com a pioner, li hem d’agrair que obrís el camí. I destapés tantes i tantes coses necessàries per créixer col·lectivament en aquest enclavament únic de la Mediterrània.

Parlant abans-d’ahir amb Pere Massana sobre el nou establiment que obrirà a  Girona (Nu), te n’adones del preu que també té haver arribar en aquest estadi com a territori i ser una referència mundial. En aquests moments de crisi, més enllà de la fama mediàtica dels cuiners amb estrella, aquests referents també han posat les bases perquè siguem més globals, competitius, innovem, ens esforcem, gaudim i generem consum. És necessari veure més taules plenes que buïdes de restaurants i no deixar-nos endur per criteris massa simples.

La nostra cuina és ja de cultura industrial i que no es pot frenar; seria un mal símptoma i una decadència que no ens podem permetre ara que tenim genis arreu del territori i som un mirall per a qualsevol indret del món. Fins i tot, per a la cuina francesa. Així és que gràcies a Santi Santamaria per fer el camí més difícil, abanderar aquesta gran referència i potenciar un motor que prestigia Catalunya. I fer país!

Música / Speed of Sound #  Coldplay

Obre el xat
💬 Necessiteu ajuda?
Hola 👋
Us podem ajudar?