Bolonya no és el problema ni la solució

Ho va admetre la setmana passada Miquel Roca Junyent, un dels pares de la Constitució espanyola, en la conferència a Barcelona amb Màrius Rubiralta (post resum de Trina Milan). Per això va demanar perdó públicament respecte la negociació de l’històric café para todos sobre com es va definir l’estructura de l’organigrama de les universitats (l’altre perdó va ser sobre com s’organitza el Tribunal Constitucional). I té raó (en l’àmbit judicial també).

La direcció de la universitat és una herència que trenta anys després ha demostrat que no funciona i que la cúpula de l’organigrama de les universitats s’ha de plantejar una gran reforma si vol aspirar a assimilar els nous canvis estructurals de la societat. El model assembleari té sentit com a concepte, com a ideologia, però no funciona en una elit directiva que cada vegada és més professional i, fins i tot, supera als propis professors que volen ser rectors. D’aquí les constants crisi internes que passen els rectorats i la lentitud del seu poder d’execució: la sensació general dels integrants és de cansament, tot i que no es reconeix públicament. I per això està convulsionada a universitat catalana  en aquests moments i no només per la reforma que suposa el Procés de Bolonya. El canvi d’estudis cap a un model més global, més mobilitat, més relació amb l’empresa i més protagonisme per a l’estudiant és un bon punt de partida.

Amb els encerts i errors que això ha provocat, es va copiar el model universitari francès i no es va triar per tenir un esquema més similar al nord-americà i així ens va ara. Amb ganes de canvis però sense saber com fer-ho als nous ritmes actuals. I és que la societat s’està transformant de manera espectacular mentre la universitat veu que no pot viure dels records de l’essència assembleària si vol aprendre a com gestionar l’educació de milers d’estudiants, centenars de professonars i personal de PAS. I com més lents vagin tots aquests canvis, més tard trigarà la universitat a adaptar-se al nou esperit del segle XXI.

Música / Corren # Gossos & Macaco

Obre el xat
💬 Necessiteu ajuda?
Hola 👋
Us podem ajudar?