Carme Ruscalleda: “Mai no vam tenir por al fracàs”

Carme Ruscalleda Blog Eduard Batlle

Després de fa setmanes de la seva participació a la Setmana Mundial dels Mediadors d’Assegurances de Girona (moltes felicitats per la valentia de l’acte), aquesta frase que va pronunciar Carme Ruscalleda encara em persegueix: “Pot ser l’èxit que hem tingut amb el Toni [Balam] amb el Sant Pau és perquè mai no vam tenir por al fracàs.”. La cuinera amb més estrelles Michelin va aprofitar l’acte per repassar la seva trajectòria i valorar el seu moment actual, amb una visió positiva i humil que em va captivar. La Carme i el seu home Toni Balam van tancar el mític Sant Pau a l’estiu del 2018 en un moment d’èxit, tal com va fer en el seu moment el geni Ferran Adrià amb elBulli (agost de 2011). I la Carme ho va descriure sense nostàlgia sinó amb uns ulls brillants després de 30 anys d’esforç, sacrifici i tenacitat per demostrar la seva gran vàlua com a cuinera des del Maresme. Talent, carisma i persistència.

I em va agradar el seu relat en conjunt i les idees que va deixar anar a manera de llegat. “No ofereixis mai a ningú res que no tu no et menjaries”. Tan fácil però tan difícil alhora. I més quan ets una de les cuineres de més prestigi del món. Producte, tradició i creativitat al llarg de tres dècades per acabar sentint-se “estimada”. I com si fos premonitori del moment actual, per la tragedia social i económica pel Coronavirus, va deixar anr “si no et canses, te’n sortiràs”. Doncs ara millor recordar-ho per dur que sigui l’escenari de present i de curt termini.

I aquest “ying i yang” que van formar amb el Toni va donar els seus fruits fins a situar el seu Sant Pol com a referent mundial. I com no, l’exposició de la crítica i més ara en les darreres dècades, a la qual sempre s’exposen els grans xefs, la va gestionar amb aquesta mentalitat: “els sectors que no hi ha critica, no avancen”. Visió de cuinera i empresària que pot anar més enllà dels fogons i que són lliçons d’una vida d’èxit i que cal mantenir presents perquè, en el fons, han fet brillant Catalunya i el seu tarannà al món. Moltes gràcies per tant Carme, Toni i al Sant Pau!

Música | Thank you stars # Katie Melua  

Obre el xat
💬 Necessiteu ajuda?
Hola 👋
Us podem ajudar?